В очакване на празничната вечер как се подготвя един български дом в Долна Баня.
Екипът на Bulgaria ON AIR гостува в дома на Аделина Панова. Тук се залага на класическата традиционна трапеза - боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на печка с дърва.
"Като едно време при баба. По-задушевна е обстановката. Като че ли празникът става по-съкровен, по-топъл", сподели Ади пред зрителите на "България сутрин".
Тя разказа, че приготвянето на празничната вечеря отнема почти целия ден и никога не може да повтори вкуса на ястията за Бъдни вечер в друг ден от годината.
На Ади не ѝ липсва големия град. "Няма го напрежението. Няма я психическата атака. Хората са по-весели, по-добри", каза тя за Bulgaria ON AIR.
Според традицията в семейството на Ади в питката ще има бобче, копче, дренче и паричка. Дренчето за здраве, копчето е любов, а бобчето е за щастие. Питката по стар български обичай е содена. Прави се с малко брашно, сода, олио и малко сол.
"Коледа от моето детство ухае на нещо съкровено и най-вече на домашния уют. Баща ми винаги прекадяваше къщата с тамян", сподели Ади.
Тя се опитва да запази семейната традиция.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.