Ръст на психичните разстройства, свързани с кризата от COVID-19, регистрират експертите. Диетолозите пък отчитат, че голяма част от хората са прекалявали с консумацията на по-мазна храна, тестени изделия и сладки по време на социалната изолация.
Тревожност, стрес и конфликти – това са последиците от дългата социална изолация и кризата, свързана с коронавируса.
В много случаи напрежението във взаимоотношенията между партньорите е довело и до увеличаването на случаите на домашно насилие, казват психолозите.
Факт е, че имаме 9 убийства на жени. Освен всичко друго, много хора загубиха работата си, нямат перспектива за нова работа. Всичко това доведе и тепърва ще доведе до сериозни психологически проблеми у хората. У хората се отключват невротични психични разстройства, каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.
Затворени в домовете си и загрижени за бъдещето, голяма част от българите са посегнали към по-калоричната храна и алкохола, като начин да се справят с новите емоции.
"Важно за нас беше да минем през този период с по-малко стрес или с неутрализирането чрез прием на сладко, печива или пък някои любими захар, съдържащи напитки или алкохол. Един грам етанол е носител на 7 килокалории, отново натежава енергийния внос за сметка на един оскъден енергиен разход", каза диетологът проф. Донка Байкова.
Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.