Плащаме повече за основни хранителни продукти, в същото време се задълбочават въпросите около битовите сметки.
Само през последните две седмици цената на хляба е индексирана средно с около 10 стотинки, съобщава БНТ.
Една от основните причини за увеличението в цената на хляба е поскъпването и на човешкия труд, обясниха от браншовия съюз. Но крайно определящ е борсовият фактор. Експерти изчисляват, че средно на ден семейният ни бюджет вече е ощетен с 5 стотинки нагоре - само за хляб.
Според хлебопроизводители обаче поскъпването на пшеницата се отразява положително пък на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.
Потребителите вече усещат, че хлябът е по-скъп.
От 12 години Димитър Йолтов има пекарна за хляб и хлебни изделия в Пловдив. Той е сред малцината производители, които все още не са увеличили цената на хляба, въпреки поскъпването на пшеницата.
"Няма да го направя, просто защото идват коледни празници. Населението е в ковид пандемия, всички са стресирани. Аз с едни от 5 до 10 ст. нито ще стана по-богат, нито моите работници ще станат по-богати. Ще изчакаме да видим всичко как ще реагира до пролетта и тогава, ако вземем някакви мерки", казва Йолтов.
Според бранша обаче цената на хляба е показател за това какво се случва на световните борси - поскъпване на газ и горива, поевтиняване на долара и срив на златото.
"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", посочи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.
В ковид ситуацията от бизнеса отчитат рязък спад в продажбите на закуски и сладки тестени изделия.
"Аз обикновено на Нова година пращам от 800 до 1200 парчета баница за хотелите за техните клиенти. Тази година няма да ги имаме тези. Хлябът е голям регулатор на нивото на населението.Това е последното нещо. Ако човек се лиши от него, тогава значи нещата са много, много зле", каза още Димитър Йолтов.
Олиото, което зарежда пекарната на Димитър, също е поскъпнало. Обяснението на производителите е в тазгодишната суша, която е причината за по-лошата реколта от слънчоглед.
"Ние имаме повишение, ако е в цифри, около 150 лв за тон. От там има повишение примерно и на бутилката и на капачката, и то си е комплексно. От там идва и повишението на крайния продукт", обясни Мариана Мирчева, управител на фирма за производство на нерафинирани масла.
По-скъпите ток и вода също водят до това вече да купуваме литър олио за около 2,60-3 лв.
Производители и на хляб, и на олио не изключват ново повишение в крайните цени през пролетта.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.