Изследване на "Активни потребители" установи, че масово в прясното мляко у нас има наличие и на сухо мляко. От 17 проверени в лаборатория марки - само 3 не съдържат подобрители. Оказва се, че в 7 от изследваните марки наличието на млечна пудра е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%.
"По принцип е позволено да има сухо мляко в прясното. Няма изрична забрана, но при всички случаи това трябва да е изрично отбелязано", заяви пред Нова тв Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
"Целта в случая е печалба, защото на международния пазар има марки сухо мляко, които са много евтини и излиза по-изгодно, отколкото да се купи сурово мляко от България", каза още той.
Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България няма метод, по който да може да се оцени този показател. "Този тип суровина наистина е до 2 пъти по-евтина от суровото мляко. За нас това да се използва такъв тип възстановяване на млякото, което да не е упоменато, е криминално поведение", коментира той.
"Такова мляко не е вредно, но няма никакви здравословни показатели", категорично заяви Присадашки.