От 30 до 50% по-висока ще бъде цената на козунаците тази година. Поскъпването се дължи преди всичко на увеличаване на цената на хранителните продукти, заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.
Той посочи, че козунак 400 грама ще струва 3 лева, а два пъти по-голям – 5 лева.
Ако на пазара се предлагат такива на по-ниска цена, това означава, че са приготвени от ниско качествени продукти, категоричен бе Бонев.
Той допълни, че най-много козунаци се продават в двата дни преди Великден и на самия празник.
През миналата година в морската столица са били продадени над 300 000, а в национален мащаб са били консумирани около 3 милиона.
За да бъде хубав козунакът, задължително трябва да бъде направен от висококачествено брашно и пресни яйца, посочи Бонев.
Той допълни, че през последните години на българския пазар са се появили много стоки, които са некачествени, а в някои случаи и вредни за здравето на хората.
Така например опасен за здравето е предлаган в метална кутия козунак, чиято годност е 6 месеца, тъй като съдържа много консерванти.
На етикетите на хлебните продукти задължително трябва да са посочени процентите на съставките им, посочи Бонев. Например на етикета на типов хляб трябва да е посочено колко процента е типовото брашно, а на козунак със стафиди – техният процент.
Много е важно и какви са данните за използваните оцветители и консерванти, допълни Бонев. На етикетите те се описват след буквата е.
Абсолютно забранени са продукти с показатели е 121, е 123 и е 240, тъй като съдържат канцерогенни вещества, предупреди Бонев.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.