Трапезата на Бъдни вечер носи символа на семейството и добротата и е изпълнена със сакралност. Какви са традициите преди и сега - решихме да ви покажем как се приготвят в разложкото село Горно Драглище.
Дешка Кротева казва, че навремето задължително е трябвало да на трапезата да има нечетен брой, но да са били точно 9, защото жената 9 месеца носи рожбата си.
За да се запазят традициите живи обаче, трябва да има и приемственост.
"Нямаше я, ама в последно време я има. Усетиха, че нещо им куца. Не може само жули на телефона - писна им това, така че взе да се връща. Животът стана много странно нещо", смята Дешка Кротева.
А когато ястията са готови, домакинът на къщата запалвал голям пън, наричан бъдник, който да гори през цялата нощ. Вярва се, че колкото по-дълго тлее този бъдник, толкова по-богата ще бъде реколтата.
Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.