В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и ол инклузив хотелите по морето.
През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите. Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед. Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип на НОВА влезе в ролята на таен клиент, за да провери как се съхранява и продава сладоледът, който се предлага на открито.Избрани са няколко произволни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от експеримента - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са индивидуално опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е само един – за всички видове вкусове.
Според експертът по биология на храните Сергей Иванов, въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна. Затова когато купуваме насипен сладолед трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване. Още по-рисково е, ако сладоледът се продава на открито. Тези сергии обикновено са на улици, където минават много хора и се вдига прах.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.