14-те деца, които бяха хоспитализирани след съмнение за натравяне от пиле с ориз, са заразени по вина на персонала. Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за натравянето на децата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Това се потвърждава от направените изследвания от РЗИ - Благоевград и ОДБХ-Благоевград. Замърсяването е със стрептококови бактерии от персонала, подготвил готовата храна.
Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.
На 6 април стана ясно, че обектът за кетъринг е затворен, след като 14 деца от едно училище бяха хоспитализирани.
Деца, приети със съмнения за хранително натравяне, имаше и в крумовградско село Токачка.
Обектът остава затворен до второ нареждане.
Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта и посудата, както и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато ново отваряне на кетъринга.
Разопакованите храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. На фирмата ще бъдат наложени санкции.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.