IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Месото от кланицата в Кърджалийско е компрометирано

Македонско месо влиза в България, а после става българско

Снимка: архив, БГНЕС

Снимка: архив, БГНЕС

„За голямо съжаление кланиците у нас прибягват до всевъзможни трикове, с които да заблудят българския потребител и да ударят много тежко българския производител. Всички това, което видяхме вчера, е потвърждение на нашите сигнали – македонско месо влиза в България, а после става българско. Още през 2019 г. алармирахме, че месото влиза с много занижен контрол – буквално с четири червени цапаници по трупчето“.

Това коментира пред bTV Симеон Караколев, председател Асоциацията на козевъдите и овцевъдите в България, след като вчера беше затворено предприятие в Кърджалийско заради 32 тона месо от Северна Македония.

„Една добре организирана кланица изтърква червената мазаница и слага веднага синя върху нея. Така месото става българско. В една друга европейска държава случай като вчерашния щеше да доведе до затваряне на кланицата, конфискуване на месото и жестоки глоби, след които никой повече няма да си помисли за подобни практики“, посочи той.

„Клиент на кланицата в Кърджалийско са големите търговски вериги. Те вчера бяха призовани, ако са вземали месо от нея, то да бъде върнато. То е компрометирано, а те са участвали в схема, заблуждаваща потребителите“, коментира Караколев.

Той посочи, че качественото българско месо е със свеж и приятен вид и е отгледано от животновъди, спазващи европейски регулации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата