Домашно изпечени козунаци по оригинални местни рецепти, пъстри великденски яйца и шарени терлици се състезаваха в пролетен празник във великотърновското село Обединение. Празникът на козунака, яйцето и терлика се прави за трета година в селото, като представя майсторството на чевръсти стопанки от съседни села.
Фестът бе открит със замесване на козунак по местна рецепта. В Обединение ползват свинска мас в тестото, за да стане меко и лесно да се точи на конци.
"Събираме от съседните села гости, правим кулинарна изложба от яйца и терлици. Децата с бабите ще покажат как се е правил козунак едно време в село Обединение. Сегашните рецепти са с краве масло, с олио, а в Обединение се е правило само със свинска мас, слагали са се още орехи, канела, захар и прясно мляко", коментира секретарят на Народно читалище "Мита Стойчева" Снежанка Йорданова.
В село Долна Липница пък задължително за аромат слагат в козунака лимонени кори.
Самодейките показаха и красиви яйца, боядисани с природни багрила или с оригинални техники.
По традиция жури оцени вкусовите качества на козунаците на най-оригинално украсените великденски яйца и терлици.
Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.