В социалните мрежи се появиха снимки на свръхвисоки цени на черешите. В Пловдив бяха показани снимки на цени от 75 лева за килограм, а в столицата бяха засечени цени в рамките на 80 лева за килограм.
"Няма количества български череши по пазарите, вероятно има малко количество внос, откъдето идва и спекулативната цена. Първите български череши очакваме най-рано след около 2 седмици. Предполагам, че е възможно да идват от Турция или Гърция. Ранните череши пострадаха на 30 март, когато имаше много ниски температури. Тя измръзнаха почти изцяло. Очакваме доста по-ниска реколта, това ще доведе и до по-висока цена. Вероятно тя ще бъде около 6-10 лв. за кг. Цената им със сигурност ще бъде по-висока от миналата година. Към средата и края на юни месец тя ще се нормализира и ще бъде около 4 лв.", заяви Живка Гроздева - член на УС НА Асоциацията на овощарите в България, в студиото на "България сутрин".
По думите ѝ овощарите не очакват благоприятна година както като реколта, така и като цена на пазара за крайния потребител.
"Причината за това са големите разходи за прибиране на черешите. Когато те са малко количество, това означава значителни разходи за тяхното събиране. Разходите на производителите нараснаха най-много през миналата година спрямо 2021 г. - с над 50%. Тази година също имаме такова увеличение", отбеляза Гроздева.
Събеседникът алармира и за друг сериозен проблем - поражения след измръзване се наблюдават още при прасковите и кайсиите.
"Почти няма оцелели насаждения. Има голям шанс да останем без кайсии и праскови на пазара", подчерта овощарят.
Пред Bulgaria ON AIR Гроздева каза още, че "България е единствената държава в Европа, където стопаните нямат възможност да се застраховат срещу измръзване преди 20 април".
"Възможността да се получат помощи за събитиеq като това е обезщетение по линия на пропадналите площи. В случая обаче такова ще получат само тези със 100% унищожена реколта", поясни тя.
Гледайте целия разговор във видеото.