IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Великден за богати - агнешки френч рак за 100 лв. килото

Месото за празниците ще бъде основно наше, македонско, испанско...

Снимка Пиксабей

Снимка Пиксабей

Колко ще ни излезе тази година великденската трапеза? Естествено, всеки пазарува според джоба си. Но традицията трябва да се спазва и непременно на трапезата да има агнешко месо.

Охладеното агнешко месо, родно производство, тази година отбеляза ценови рекорд в Пловдив, пише „Марица“. Месец преди Великден и Гергьовден в търговска верига го пуснаха срещу 32 лева за килограм.

Това обаче е „евтиния“ на фона на космическата цена от 96,69 лв. за килограм агнешки френч рак. Златното парче е част от асортимента на фирма за търговия на едро с храни с няколко склада в страната, включително и под тепетата.

Френч ракът представлява цяла мръвка от централната част на филето, с малко ребра, а заготовката е по френски тертип. Същата фирма продава и цели агнета, агнешко месо и субпродукти с различен произход.

Освен български има и внос от Македония, Испания, Нова Зеландия, Ирландия и Гърция, като повечето меса са замразени, но цените са далеч по-приемливи. Цяло агне родно производство е 23,99 лв./кг. Замразеният агнешки бут от Нова Зеландия е по-евтин в сравнение с македонския, съответно 19,90 лв./кг  и 22,20 лв./кг.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са категорични, че отново има спекула с агнешкото месо по веригата производител-прекупвач-търговец, което изкуствено завишава крайната цена. По данни на браншовиците тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермата е между 8 и 10 лв. без ДДС за килограм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата