Кафето и по-специално сорт робуста достигна до рекорно висока цена от 45 години насам. Данните от последние анализи показват, че скокът несъмнено ще засегне крайните потребители.
“Ввъпрос на много малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, защото видяхме невероятно силен ръст, особено през април, както при по-евтиния сорт - робуста, така и при арабика. При робустата проблемът е във Виетнам - рекордни и невиждани жеги, донесли сух период. Имаме спад както на производството, така и на износа с 20%, а Виетнам е най-големият производител на робуста", каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев.
Според Георгиев има дефицит на кафе - както на сорт робуста, така и на арабика. Анализаторът подчерта, че от началото на годината кофеиновата напитка е поскъпнала с рекордните 200%.
“България не е голям консуматор на кафе, у нас се консумират около 2 млрд. чаши на година, което прави по 1 чаша кафе на възрастен жител. Поскъпването на кафето няма да бъде толкова голямо, колкото на първичната суровина, още повече, че винаги има запаси, винаги ще има и намалено потребление заради по-високата цена", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Георгиев подчерта, че до една година кафето отново може да поскъпне, най-оптимистично е това да стане с около 10-15%. Анализаторът коментира, че се наблюдава “миграция” и по отншение на българите какви сортове кафе предпочитат. Сорт арабика става все по-масов, независимо че е скъп.
"Българинът все по-често си купува кафе на зърна, защото предпочита да си ги смели вкъщи, да усети прясно кафе. Капсулите също дават голямо разнообразие като вкусови качества", обясни още Димитър Георгиев.
Експертът успокои потребителите, че цената на захарта остава стабилна. “Бразилия, която е най-големият производител на захар в света, имаше необикновено добра година откъм производство на захар. Имаше дъждове, които подкрепиха насажденията от захарна тръстика, след това дойде пък суша, която спомогна за прибирането на реколтата. Но пък при какаото ситуацията е близка като тази с кафето - невиждани ръстове на цената, особено през април. Над 60% от световното производство се дължи на две африкански държави - Кот д'Ивоар и Гана, където имаме различни проблеми. На първо място са климатичните проблеми и по-високите температури" каза още гостът.
Георгиев кометира и заболяванията по какаовите насаждения. Той допълни, че има ефективна ваксина, но местните производители не могат да си я позволят. "Германците са силно пристрастени към какаото и консумират 10 пъти повече на глава от населението, отколкото България. Над 11 кг средно на човек от населението на година, а у нас е около 1,5 кг на човек", коментира още анализаторът.