Чашите, в които пием кафе, могат да се правят от царевично брашно, салфетките - от рециклирана хартия, приборите за хранене и кутии за храна - от палмови листа. Намират ли приложение в ежедневието ни.
В студиото на “България сутрин” производителят на еко опаковки Пенчо Малинов споделя, че заради глобалното затопляне, трябва да се предприеме инициатива за опазване на природата.
"Вече шеста година работим в тази насока - хората да разберат, че съществуват алтернативи. Правят се от различни материали", каза за Bulgaria ON AIR Пенчо Малинов.
В студиото Малинов представи някои от алтернативните артикули.На пръв поглед няма разлика, но еко чашката е по-здрава и е промазана отвътре с царевично нишесте, докато отвън е от картон.
Малинов показа и купичка за гореща супа или сладолед, за която гарантира, че е изключително устойчива и не омеква. Стандартният срок за разграждане на алтернативните опаковки е 3 месеца. Но обикновените, които съдържат полиетилен, трябва да се депонират или да бъдат изгорени, в противен случай не се разграждат.
Пенчо Малинов показа и торбичка от царевично нишесте, която също се разгражда в природата и е алтернатива на добре познатите ни найлонови пликчета.
"Имаме вече култура и много различни обекти започнаха да работят с такъв тип опаковки. Ценово разликата вече не е толкова значима, говорим за стотинки. Цената не е тази, която ги отказва. Хората са доста образовани в тази насока", подчерта производителят.