Със заповеди на ветеринарните инспектори от ДВСК собствениците на месопреработвателни предприятия у нас започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия.
Стоките ще останат под забрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи.
Следи се стриктно за спазването на заповедта на ветеринарните служби.
Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено.
Днес ветеринарните служби в България откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона.
То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи.
Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия.
При доказване наличие на диоксин месото и продукцията ще се унищожават под контрола на НВМС.
В документите ще се описват място, произход, партида и собственик. Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава.
До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна.
В понеделник генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.