IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Традиционно и вкусно: Огромен интерес към празника на Еленския бут

Каква е традицията по приготвянето му?

Традиционно и вкусно: Огромен интерес към празника на Еленския бут

За 11-а година Елена е домакин на празника на Еленския бут. А за да опитат един от най-прочутите български деликатеси във възрожденския град дойдоха стотици гости от страната и чужбина.

Още призори в Елена тече трескава подготовка за празника.

"По стара традиция още в древни времена се пали огънят, прави се трап, на трапа се слагат върлини. След това се оформя бутът - вади се малка и голяма рибица, бонфиле и врат", каза капинът Антон Антонов.

"След като се заколи прасето, касапите дават мръвка и я правим на огъня с лук, черно пиперче", разри Марияна Чолакова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

А Силвия Йорданова добави, че накрая се слага сол, но и много любов.

"Технологията на производството е, че трябва добре да се осоли, да съхне и да зрее бавно поне една година. Месото трябва да е потъмняло, трябва да има благородна плесен. Тя го предпазва от вредители и придава специфична нотка. Нарязването е вече друга технология, трябва да е тънко като вестник", подчерта специалист в мезето.

За празника в Елена дойдоха и гости от цялата страна. Много от тях не бяха опитвали еленски бут, но знаеха, че там става най-вкусен.

Вижте повече в репортажа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата