След като във вторник шефът на Асоциацията на млекопроизводителите у нас Димитър Зоров призна, че в мандрите се слага сода каустик в млякото, за да се намали киселинността му, днес този факт бе категорично отречен.
От Асоциацията на млекопреработвателите категорично обявиха, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик.
Според специалисти само около 30-40 процента от суровото мляко у нас отговарят на европейските норми и затова преработвателите прибягват до изкупуването на мляко от държави от Европа.
По думите на хора от асоциацията животновъдството у нас е неефективно и оттам идват проблемите с качеството на суровината.
В момента в Европа има излишък на сурово мляко, отговарящо на тези изисквания, отбелязаха от асоциацията.
Млекопреработвателите посочиха, че млякото в България, което отговаря на европейските стандарти, е с около 25-30 процента по-скъпо, отколкото европейското.
От асоциацията посочиха долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт – 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.
Млекопреработвателите настояват да бъдат създадени държавни стандарти, приложими към млечните продукти, като те ще гарантират качеството на продукта.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.