IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Леле, ама аз това го ям, бе?!?

Лъсна доклад за количествата на ГМО в храните у нас

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Дебатът за генномодифицираните храни може би ще се окаже закъснял. Тези продукти отдавна са влезли в хладилниците, а оттам – в стомасите ни, но просто не сме били добре информирани.

От 2004 година в България работи лаборатория за контрол на ГМО. Тя изследва за наличие и количествено определяне на генетично модифицираните организми в храните. Анализите се извършват със съвременна техника.

В лабораторията се изследват продукти, съдържащи соя, като: брашно, концентрати за колбаси, соеви аналози на месото, мляко, сирене, кашкавал, пастет, вафли, шоколад и така нататък. Също и такива, съдържащи царевица – брашно, качамак, хляб, чипс, снакс, пуканки. Изследват се и ориз и оризови продукти.

Допустимите граници на ГМО в храните у нас са под 0,9%. Резултатите от работата на лабораторията обаче са били засекретени, досега.

Депутати от „Синята коалиция” ги показаха и попитаха – защо са крити, след като се твърди, че ГМО не вредят на здравето.

Когато погледнете храните, в които ГМО са над 0,9%, със сигурност ще си кажете: „Леле, ама аз това го ям”.

Миналата година например сред изследваните храни с наднормено количество ГМО са шпеков салам „Народен”, траен шпек „Бургас”, сурови кебапчета, кренвирши, колбас „Камчия”, наденица „Елит”, вафли и така нататък.

От 2004 всяка година резултатите показват над 10 продукта, в които има наднормено количество ГМО. Ето някои от тях:

2004
витабел – аналог на месото с над 2% ГМО, царевичен тостерен хляб „Златна Добруджа“ – над 2%. Корнфлейк „Оликорн“ също с над 2%.

2005
царевично брашно „Мако“ – тип 800, с над 2%, телешки колбас и кренвирши „Кики“, кюфтета и кебапчета „Дидо“ и траен колбас „Бургас“ – всички със съдържание над допустимите норми.

2007
шпек „Народен“ – 1,17%, хамбургски колбас – 1,74%, царевичен снакс, царевичен грис – 0,99%, и царевичен хляб – 2%.

2008
вафли Лачита – над 2%, мини вафли „Фемили“ – над 2%, вафла „Кредо“ – над 2%, лецитин течен – над 2%, салам „Добрич“ – 2%, пражки кренвирши – 1,28%, салам „Пловдив“ – 2%, Карловски луканкови пръчици – над 2%.

2009
шпек „Народен“, сурови кебапчета, наденица „Елит“, сух шпек „Витамес“ , колбас Камчия – пълен със соев лецитин, и обикновени вафли с лек лимонов крем със съдържание на ГМО над 2%.

След като изнесоха данните, сините се зарекоха, че ще внесат предложение поне ¼ от етикета на дадена стока да бъде с обозначението – ГМО.

Тези продукти да са на отделни щандове в магазините. Освен това да се забрани продаването на подобни продукти в близост до училища и детски градини, защото, както е видно, сред продуктите с открито наднормено количество на генномодифицирани храни са любимите за децата чипсове и снаксове.

Десните искат още да се забрани използването на ГМО в детските храни.

Мотивите на сините са, че мненията на учените за въздействието на ГМО върху здравето на хората не са еднозначни, а хората трябва да правят информиран избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата