IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Млякото по БДС

От какво се произвежда? Колко трае? Кой контролира?

Млякото по БДС

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата