До началото на август тази година ще бъдат въведени "Български стандарти" за производството на девет вида месни продукти.
Става въпрос за кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.
Стандартите няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.
Те ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка.
Стандартите, наименованията и логото ще бъдат утвърдени със заповед на генералния директор на НВМС.
Контролът върху производството ще се осъществява от "Държавния ветеринарно-санитарен контрол".