От 2 август влизат в сила девет стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо под общото име "Стара планина". Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.
Продуктите са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси.
Всички те няма да съдържат соя и консерванти като картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други.
Вече са изготвени рецептури за производството на продуктите, произхода и вида на суровините, които ще се влагат.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента.
Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5 на сто. Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса.
Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.
Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите стоки в магазините. „Това, което не се случи 20 години, сега ще направим, най-после ще въведем ред“, коментира д-р Войнов. Досега не е калкулирано с колко ще поскъпне цената на месните продукти.