Разходите на Софийски университет през 2014 година за хранителни стоки са надхвърлили 160 000 лв., без за това да бъде обявена обществена поръчка, става ясно от разследване на bTV.
С 90 053 лева са надвишени договорените суми за продукти, за които е бил сключен договор и е имало сключени обществени поръчки. В договорите например е записано, че един килограм кашкавал ще се купува за 7,92 лева, но платената цена по фактура е 11,50 лева.
Изчисленията показват, че при разлика в цената от 3,58 лева за 404 кг, които са закупени, университетът е ощетен с 1446 лева за първите три месеца от миналата година.Килограм пилешки бут пък е договорен за 2,83 лева, но всъщност е закупен за 4 лева. Разликата в цените ощетява с 2913 лева за периода януари-март 2014 г.
Най-впечатляващи са обаче разходите за алкохол през ноември 2014 година. Тогава от Алма Матер са дали 5880лв за алкохол. Списъка включва бели и червени вина, водка, уиски и други алкохоли. От университета са посочили и точните марки, които искат да бъдат снабдени.
От университета е наредена вътрешна проверка, в която са взели участие студенти и преподаватели. Симеон Георгиев е един от студентите, взели участие в комисията. Той подчерта, че има продукти, които са договорени в едно количество, а после са закупени в друго количество, на по-високи цени.
Ръководството на СУ твърди, че проверката е инициирана от тях и прокуратурата е сигнализирана за резултатите от проверката.
Студентите разкриха и други пропуски в управлението на университета. Електронните карти за достъп до общежитията, както и устройствата за достъп, са закупени и поддържани от фирма, която се занимава с фойерверки. А зимно време студентите мръзнат, въпреки че за някои специалности издръжката от държавата е доста висока.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.