Продукти:
- 250 г тъмен качествен шоколад с високо съдържание на какао
- 1/3 ч.ч. зехтин екстра върджин
- 3/4 ч.ч. гранулирана захар
- 1 чаена лъжичка смлян кардамон
- 1 чаена лъжичка екстракт от бадем
- 5 големи яйца
- какао на прах или пудра захар, за поръсване
- сладко или сладолед за сервиране
Приготвяне:
- Начупете шоколада и го сложете в купа, като добавите към него зехтина.
- Разтопете го на водна баня.
- Много хубаво разбъркайте, за да се комбинират двете съставки.
- Махнете купата от котлона и добавете половината захар, кардамона и бадемовия екстракт. Хубаво разбъркайте и отделете настрана.
- Разделете яйцата.
- Белтъците се разбиват на сняг с помощта на миксер.
- Бавно добавете останалата захар и разбийте, докато белтъците станат плътни, лъскави и се получат твърди върхове.
- Може да отнеме около 5 минути.
- Когато шоколадовата смес се е охладила леко, може да добавите към нея жълтъците един по един.
- След това с помощта на шпатула добавете белтъците към жълтъците малко по малко.
- Бъркайте бавно отстрани нагоре.
- Полученото хомогенно тесто се изсипва в подходяща тава.
- В нея предварително трябва да сложите хартия за печене.
- Печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 25 до 30 минути.
- Горната част на тортата трябва да се надуе и да изглежда суха.
- Възможно е леко да се напука, което е добре.
- Охладената торта се поръсва с пудра захар.
- Може да добавите към нея и любимото ви сладко, топка сладолед.
Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.