IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Шоколадова торта

Много вкусна

Снимка: istock

Снимка: istock

Продукти:

  • 250 г тъмен качествен шоколад с високо съдържание на какао
  • 1/3 ч.ч. зехтин екстра върджин
  • 3/4 ч.ч. гранулирана захар
  • 1 чаена лъжичка смлян кардамон
  • 1 чаена лъжичка екстракт от бадем
  • 5 големи яйца
  • какао на прах или пудра захар, за поръсване
  • сладко или сладолед за сервиране

Приготвяне:

  • Начупете шоколада и го сложете в купа, като добавите към него зехтина. 
  • Разтопете го на водна баня. 
  • Много хубаво разбъркайте, за да се комбинират двете съставки. 
  • Махнете купата от котлона и добавете половината захар, кардамона и бадемовия екстракт. Хубаво разбъркайте и отделете настрана. 
  • Разделете яйцата. 
  • Белтъците се разбиват на сняг с помощта на миксер. 
  • Бавно добавете останалата захар и разбийте, докато белтъците станат плътни, лъскави и се получат твърди върхове. 
  • Може да отнеме около 5 минути. 
  • Когато шоколадовата смес се е охладила леко, може да добавите към нея жълтъците един по един.
  • След това с помощта на шпатула добавете белтъците към жълтъците малко по малко. 
  • Бъркайте бавно отстрани нагоре. 
  • Полученото хомогенно тесто се изсипва в подходяща тава. 
  • В нея предварително трябва да сложите хартия за печене. 
  • Печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 25 до 30 минути. 
  • Горната част на тортата трябва да се надуе и да изглежда суха.
  • Възможно е леко да се напука, което е добре. 
  • Охладената торта се поръсва с пудра захар. 
  • Може да добавите към нея и любимото ви сладко, топка сладолед. 

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата