От полунощ на 17 ноември официално започва предлагането на новото Божоле – младо вино от едноименната френска винарска област. Виненият празник тръгва от Франция, но отдавна е излязъл извън пределите й.
Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември.
По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" (на френски: "Новото Божоле пристигна!").
Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). То е произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино.
А у нас, от утре до неделя, София се превръща в столица на българското вино.
В Националния дворец на културата отваря врати шестото издание на най-големия форум на българското вино. Тази година участват рекорден брой производители.