Един лев и 20 стотинки е реалната цена на хляба и поскъпването със сигурност ще продължи до достигането й, прогнозира председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите в Хасково Янчо Вутов.
От събота най-масовият бял хляб в Хасково вече струва 1 лев.
"Причина за поскъпването традиционно са по-високите цени на горивата и брашното, но цената се диктува от големите производители“, коментира Вутов.
По думите му това поскъпване остава много от производителите под ръба на печалбата, особено онези, които продават продукцията си на по-далечни разстояния.
"Те биха били на печалба след ново увеличение на цената с около10 %.Това е и цената която ще изкара бизнеса от сивия сектор, защото много от хлебозаводите прикриват печалби за да не плащат определени налози в противен случай биха били на загуба“, отчита Вутов.
По повод идеята за въвеждане на стандарт за хляба по подобие на този за месото и млечните продукти, Вутов заяви, че това е една добра идея, но контрола би следвало да започва още от производството на пшеницата и брашното.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.