Хляб, яйца, зеленчуци, малко месо и за разнообразие фасул. Това е най-честото меню на българина за четвъртото тримесечие на отминалата 2011 г.
Според данните на статистиката за последните три месеца на миналата година всеки един от нас е изял точно 27 килограма и 300 грама хляб.
На второ място се нареждат зеленчуците – 13,6 кг, следват плодовете, четвърти са яйцата – цели 34 бройки на човек.
Месото се нарежда на пето място с 8,7 килограма за три месеца.
Традиционният фасул остава на българската трапеза с общо изядено количество на човек от 1,3 кг за финалните три месеца на 2011 г.
През отминалите октомври, ноември и декември всеки един от нас се е бръкнал с 933 лева, за да покрие най-належащите си нужди. От НСИ отчитат увеличение на сумата от 7.3% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.
Разходите за храна и жилище, енергия, горива, вода, обзавеждане и др. имат най-голям дял при формирането на общия ни разход и представляват 53.6 на сто от него.
Най-същественото перо от бюджета на българските домакинства е било за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности сумата е 333 лв. средно на лице в домакинство.
Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се увеличават спрямо същото тримесечие на миналата година - от 145 на 167 лв. средно на човек.
Скачат и разходите за здравеопазване (12,5%), като сума е 54 лв.
За цигари и алкохол българинът е заделил с над 11 на сто повече спрямо октомври, ноември и декември 2010 г.
За същите месеци, но през 2011 г., сумата е 42 лв. Други 35 лева пък сме дали, за да си купим дрехи и обувки.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.