78 души са заболели салмонела след хранително отравяне в Монтана, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана д-р Даниела Караилиева.
По думите й вече е установена и бактерията, виновна за масовото натравяне - "салмонела ентеритис", която е открита при всичките постъпили на лечение в болницата работници от фирма в града.
В момента се изследват проби от храната, която са консумирали работниците. Очаква се същата бактерия да бъде открита и в нея.
Хранителното отравяне е станало на 18 април, когато работниците от фирма "БКК-96" са обядвали в стола на фирмата с храна, приготвена в кухнята на фирмата "Фалкон 09" ООД. Същата фирма има две кухни в Монтана, в които приготвя храна за различни предприятия в града и региона и за три свои заведения за бързо хранене в централната част на Монтана. След инцидента двете кухни на фирмата доставчик на храната са затворени.
Все още се изяснява дали хранителното отравяне се е получило от лошо съхранение на продуктите в кухнята, или от купуване на партида с развалени яйца от склад за търговия на едро, уточни д-р Караилиева.
По думите й самите пострадали са били категорични, че храната не е имала лош вкус или мирис в момента на консумация.
Сред настанените в болницата има едно дете и една възрастна жена. Състоянието на всички пациенти е стабилно, подчерта д-р Караилиева.