Рибарите от варненския квартал Аспарухово са в трескава подготовка за Никулден – професионалният им празник.
Докато някои до последно почистваха мрежите си от улова, други вече започнаха да приготвят традиционната за празника им рибена чорба.
Трети пък обикалят магазините за жива риба, за да купят шаран. Пържен, печен или пълнен, важното е на трапезата тази вечер да имаме риба.
Ние от Dnes bg ще ви предложим две рецепти – за рибена чорба и за пълнен шаран. Все вкусни и изпитани рецепти.
Рибена чорба – необходимите продукти
риба – 200- 300 гр. шаран, сом, толстолоб или пък морска риба. Една глава лук, един морков, два средно големи картофа, един домат или две лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици олио. Подправки: сол, черен пипер, риган, девисил, лимонов сок за подправяне.
Начин на приготвяне: Слагаме в тенджера с вода измитата риба да се вари на бавен огън. След десетина минути я изваждаме и изчистваме от костиците. В бульона, в който е варена рибата, добавяме двете супени лъжици олио, поставаме наразяните на по едри парчета лук, морков, картофи, домат и накъсаната на късчета риба, овкусяваме със сол и подправките и връщаме обратно на котлона, за около трийсетина минути.
Пълнен никулденски шаран – необходими продукти
шаран – около 2 килограма, лук – 5-6 големи глави, може и праз, домати - 300 грама или 3 супени лъжици доматено пюре, размито във вода, 200 грама ориз, два-три моркова, 200 грама пресни печурки, 200 грама натрошени орехи,100 милилитра олио, 100 мл вино, магданоз и девисил – по половин връзка, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Почистете шарана от вътрешностите и го осолете. Добре е така рибата да престои около два часа. През това време направете плънката – загрейте в дълбок съд мазнината и леко задушете натрошените на по-едро орехи. Добавете наразяният лук (праз), морковите, нарязаните на шайби гъби, доматите. Нека заври това за десетина минути, добавете после ориза и чаена чаша вода, отново върнете на котлона за десетина минути. След това махнете съда от огъня и добавете солта, черния пипер, нарязаните магданоз и девисил.
След като изстине, със сместа напълнете шарана и го зашийте добре. Сложете го в намазнена тава, добавете чаена чаша вода, виното, завийте добре съда с фолио и сложете да се пече в умерена фурна – 180-200 градуса за около 40-50 минути. След това махнете фолиото, за да може пълненият шаран да получи приятен загар.
Да ви е вкусно!
А всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо да са живи и здрави и да почерпят!
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.