Най-вероятната причина за масовото отравяне в Сливен е вторично замърсяването на храната, което се очаква да бъде потвърдено след излизането на лабораторните изследвания на хората, работещи във фирмата производител на храната. Това съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Днес станаха известни първите лабораторни резултати от изпитването на храните от инцидента в Сливен
Резултатите от лабораторните изпитвания показват наличие на стафилококови бактерии, както и наличие на Ешерихия коли.
От БАБХ са категорични, че пробите на яйцата и пилешкото месо, използвани за направата на супата, са отрицателни.
Обектът е затворен до излизането на резултатите от всички лабораторни изпитвания и установяване на причинителя на хранителния инцидент.
Общо 110 деца на възраст от 5 до 15 г. преминаха през спешния център на лечебното заведение заради хранително отравяне. В петък в болницата бяха приети 60 деца. Всички постъпили имали един общ симптом - повръщане.
На 11 януари 20 деца от детското отделение бяха изписани. В инфекциозно отделение бяха настанени 33, в събота лекарите изписаха 11 от тях, в неделя – още 20.
Две деца, които са били в най-тежко състояние, останаха за наблюдение, но и те днес ще бъдат изписани.