Във Франция нашия мед, прашец или ако щеш и тютюн се продава на крайна цена три пъти по-висока от изкупната. И защо Брюксел вместо да каже да дайте да ви изкупуваме продукта не на 2 евро, а на приемвлива пазарна цена, си затваря очите за реекспорта през Румъния и Гърция. Да ще се регистрирам като земеделец, ще си плащам нужното, за да покрия директивите им, но да ми уважат калкулацията към цената продукта, това да са признати разходи. Френското бужоле не е по-лошо от Маврудът ни, ама има стойно
отговорСигнализирай
37
ANTIBANKER преди 10 години
11
До Рали1Много хора биха се върнали ако има перспектива и доходност. Относно бомащината, да неизбежна е, но разходите за да покриеш изискванията към тази бомащина са много. Подразбирам, че си пчелар, я ми кажи за да си регистриран такъв и да ти основен доход колко изисквания трябва да покриеш. Колко ще ти вземат като осигуровки и данъци, какво ще остане за поддръжката на пчелните семейства и инвентара. Как бомащината и покритите изисквания ще защити твоята цена на крайния продукт.
отговорСигнализирай
До 34,Нали има сдружения,които уж защитават производителя.Скоро в Плевен ще има пчеларско изложение,има интерес,а къде ще бъде Министерството на земеделието храните тогава?Мановия мед е уникален-какво ще стане със Странджа-основно там се произвежда.Къде е държавата?Кашкавалът и сиренето отдавна не са от мляко-от тук идват и проблемите на животновъдите.Бумащина винаги е имало,но как другите държави умеят и имат интерес да защитят земята и производителите,а ние търсим оправдания за безхаберието си
отговорСигнализирай
34
Рали1 преди 10 години
00
До 34,Нали има сдружения,които уж защитават производителя.Скоро в Плевен ще има пчеларско изложение,има интерес,а къде ще бъде Министерството на земеделието храните тогава?Мановия мед е уникален-какво ще стане със Странджа-основно там се произвежда.Къде е държавата?Кашкавалът и сиренето отдавна не са от мляко-от тук идват и проблемите на животновъдите.Бумащина винаги е имало,но как другите държави умеят и имат интерес да защитят земята и производителите,а ние търсим оправдания за безхаберието си
отговорСигнализирай
33
Рали1 преди 10 години
10
До ANTIBANKERОт това време е започнало изоставянето на селата,прехода вече довършва започнатото по времето на соца.Тогава все още имахме пазари и за пресни плодове и зеленчуци и за консерви предимно в социалистическите държави.Не може да искаме децата на селяните,които тогава са напуснали да се връщат обратно.Всеки вече е учил,работил е в друга сфера.Корените са прекъснати.Земеделие и животновъдство са и традиция,освен знания и опит,само от книги не става.Трябва да усещаш земята.
отговорСигнализирай
32
ANTIBANKER преди 10 години
10
Още повече, че сме били първенци в износа и производството на месни, млечни, консервени и пресни продукти. 90 година да се раздържавят сумати ТКЗС-та, обработваеми земи и гори, които 15 години пустееха, и се счеаха и се разграбваха. Нещо не е баш така. Колко телешко, агнешко и овнешко е видял арабския свят от нас. Русия консерви, а Европа домати и краставици ама нейсе
отговорСигнализирай
31
ANTIBANKER преди 10 години
20
До Рали1И това не е съвсем вярно. С изселването на селяните, с което много се спекулира, са се развивали индустрии и градове. Национализацията на стопанствата е спомагала за опазването им и развитието на консервената промишленост както спомена в предни постове. Отделно вместо селяни са спрягани разни чиновнически структури, които и без друго са били много за прибирането на добивите. Практически е нелепо да се твърди че соца е виновен за загубата на земеделието.
отговорСигнализирай
30
Рали1 преди 10 години
10
До ANTIBANKERГоворех предимно за Родопите и Пирин като край в който предимно се отглежда тютюн.Има и друго,което могат да работят освен тютюна.Земеделието е започнало да се съсипва още от 50-60 години.С принуждаването на селяните да заминат в заводите и големите градове.По селата пустее,земята не се обработваше,препаратите,с които се ръси не са безопасни,българските качествени сортове бяха заменени с други,за които почти няма инфо какви са.Пчеларите най-добре знаят за екологичното замърсяване
отговорСигнализирай
29
Анонимен преди 10 години
20
До Рали1А ти пробвал ли си се да изнасяш такива продукти. :). Западняците дават и по 10 евра за килограм мед "тип букет" ама ние го пласираме на 5 лв. първокачествен акациев. Познавам човек, който направи мандра и прозвжда 10 вида кашкавал, но нашия пазар не се пласира, едвам намери нисша в Англия и сега тук продава само на познати и приятели. Но много му коства да го постигне, а разходите по бумащина само за подготовка на износа са .. Тук пак има роля правителството, а ЕС като цяло
отговорСигнализирай
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години
преди 10 години