В пловдивското село Куртово Конаре днес магазините за хранителни стоки останаха без клиенти. Причината за това стана започналият атрактивен фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаятите.
Домашна лютеница и зеленчуци с впечатляващо тегло бяха център на внимание в самобитното изложение, което има голям брой почитатели.
„Приготвена е от розови домати и куртовска капия”, Елена Митрева – майстор на лютеницата в селото.
В Куртово Конаре лютеница прави всяко домакинство. Хората са убедени, че тя е ключ към дълголетието и съхраненото здраве. Жителите на селото твърдят, че най-вкусната лютеница е тази, приготвена с домашни зеленчуци.
„Едни я обичат по-пикантна, други по-сладка, зависи от вкуса на всеки”, твърди София Манчева от Куртово Конаре.
50 килограма лютеница беше изядена по време на фестивала. Тук се намират и най-добрите майсторки на домашната лютеница, които я приготвят по рецепта от преди 100 години. Майсторките на лютеницата споделят, че тайната се крие в подправките, а самият процес на приготвяне отнема повече от 12 часа.
„Отнема цял ден за лютеницата, а тайната е любовта – с любов да работиш”, казва друга майсторка на лютеницата.
В Куртово Конаре бяха изложени и тикви гиганти, с маса над 50 килограма.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.