С нарастващата тенденция за хранене в обществени заведения, се увеличава и рискът от заразяване с различни бактерии и вируси. За вируса на хепатит А е характерно, че се предава по фекално-орален път, като е познат още под името "болест на мръсните ръце".
Поради своите структурни особености, вирусът е изключително устойчив, дори и при попадане за по-дълго време във външната среда той остава жизнеспособен. Характерно за предаването на вируса е, че основен резервоар и източник на инфекцията са хората. От основно значение за разпространението на инфекцията са безсимптомните носители.
Заразените лица започват да отделят вируса с изпражненията си 1-2 седмици преди появата на явни симптоми. Основно значение за зачестяване на инфекцията са лошите санитарни условия, пренаселеност и ниска хигиена на населението. Заразените вода и хранителни продукти, в зависимост от количествата си, могат да бъдат причина за възникване на епидемии.