Типичното за родния край колене на прасенца се развихри по родната шир. От Коледа насам във великотърновското село Мусина започнаха коленето на прасетата.
Традиционият ритуал започва рано сутринта и с неевропейски методи животното пада жертва за празничната трапеза.
Майсторите касапи съчетават кървавия занаят с греяна ракия и сладки приказки край тезгяха с прасето. Домашната суетня продължава с почистване и разфасоване на месото, а по-късно стопаните слагат богата трапеза.
От другата година ведно с акцизите за домашната ракия и задълженията за хуманно отношение с животните тази идилична българска гледка може и да изчезне. Но къде ти българска действителност без заколяно прасе и домашна шльокавица.
Поднасяме извинения на всички хора със слаби сърца, таящи голяма любов към розовите животинки, ние просто отразяваме действителността, бел. ред.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.