Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.
В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.
При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.
На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.
Скандалът с фипронила, който тресе Европа от началото на лятото, дойде у нас през миналия месец. Тогава стана ясно, че сладолед и майонеза са били произвеждани у нас със заразен яйчен прах, внесен от чужбина. Производителите поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.