Още за този Великден магазините трябва да ни информират, когато пазаруваме агнешко. То ще се продава задължително с табелка за произход, на която ще бъде указана страната на произход на животното, на отглеждане и на клане, съобщи пред "Труд" Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Образците вече са готови, целта е потребителят да има информиран избор.
От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщи председателят на асоциацията.
В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълни Караколев.
Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.
Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен беше Караколев.
По думите му при около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.
В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочи председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, каза Караколев.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.