По стара традиция Пазарджишкото село Паталеница осъмна с огньове, които да да се превърнат в жарави за Гергьовски чевермета. Всяка година на 6 май цялото село се изпълва с живот и веселие, но тази 2020 година промени традицията. Чеверметата са намалели драстично, а хората предпочетоха да пекат агнетата си в домашни фурни. Все пак не липсваха и ентусиасти, които спазиха старинната традиция и опекоха агнетата, но в по-тесен семеен и съседски кръг.
Петровден в един родопски манастир в Пазарджишко
Хората в селото обичат да похапват агнешко. На 5 май в църквите се извършва ритуално опяване на животните, което ги превръща в „храна за здраве“. След това те биват приготвени за ръжените или тавите. Пълнят се с ориз и дреболия от агнето, посоляват се, овкусяват с подправки и покриват с „кърпа“ - част от вътрешностите или фолио.
Най-ценното в този празник е събирането на семейната трапеза и шумните наздравици, които измолват здраве за всички празнуващи с красивото име Георги и производните им.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.