IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

БАБХ отчете драстичен скок на заразено със салмонела пилешко

Инспектори всяка седмица унищожават десетки тонове заразено месо

БАБХ отчете драстичен скок на заразено със салмонела пилешко

Снимка: БГНЕС

Агенцията по безопасност на храните съобщи, че отчита драстичен ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша.
 
Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо. От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, което е внесено от Полша. В 26 от пробите е открита салмонела. За сравнение, през  изминалата година случаите са едва три.
 
От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не представляват опасност за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.
 
"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", обясни д-р Кремена Стоева, Дирекция "Контрол на храните" БАБХ, пред БНТ.
 
Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка. Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините. "Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", добави Стоева.
 
"Температура над 70 градуса убива бактерията, така че когато пилешкото месо е добре сготвено не е опасно и не може да ни зарази. Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.
 
„Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", разясни още д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.
 
България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Решение ще ако полските ветеринари завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Страната
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата