Всеки хляб от 700 грама, тип “Добруджа”, който има производствена цена по-ниска от 80 стотинки и продажна – под 90 ст., е произведен от фирми, работещи в сферата на сивата икономика, заявиха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Според тях максимално допустимата производствена цена на хляба е 1 лв., а търговската надценка - между 10 и 20%. Браншовиците твърдят, че това гарантира добро качество на продукта, платени данъци на фирмата- производител и осигуровки на работниците.
"За съжаление последните няколко години бяхме притиснати от изискването на ЕС за въвеждане на системи за безопасно производство и 10% от фирмите в бранша престанаха да работят", заяви Димитър Людиев, председател на федерацията.
В Германия най-евтиният хляб е 1,1 евро, а заплатите на хлебопроизводителите са 2-3000 евро, посочи Людиев. В Македония заплатите са 800 евро, в Сърбия – 1000 евро.
"Много от нашите работници си търсят работа в Европейския съюз. А ние трябва да обучаваме и наемаме работници от Китай и Молдова", каза още Людиев.