ДДС за храни и напитки да стане 9%, предложи Стопанската камара. Идеята е по този начин да се намали ли стойността на потребителската кошница.
Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН подобна мярка няма да доведе до нищо особено за крайния потребител, както се случи с хляба, чието ДДС беше премахнато.
По думите му, крайната цена няма да падне, а ще се подпомогнат големите производители, при плодовете и зеленчуците ще подпомогнат големите вносители.
Плюсовете са повече от минусите, твърди пред Нова тв икономистът Владимир Сиркаров. Той подчерта, че мярката би подпомогнала по-скоро бизнеса, отколкото потребителя. Минусите са свързани както с администрирането с подобни мерки, но също не може да се разчита, че намаляването на данъка върху храните ще намали инфлационната криза.
"52% от приходите в хазната са от ДДС. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните стоки", каза доц. Боюклиев.
Според него храните трябва да бъдат диференцирани спрямо произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, но Сиркаров твърди, че подобна диференциация би направила въвеждането на подобна мярка невъзможно.