„Минималният осигурителен праг за работещите в заведенията е 800 лв. Ние плащаме по-високи минимални работни заплати”. Това заяви Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България в, по повод ниската ДДС ставка за ресторантьорите от 9% и намерението на държавата да върне тази ставка на 20%.
Като позитив от тази ниска ставка – 9% ДДС, той каза, че целия бранш работят на минимална работна заплата от 800 лв.
Финансистът Емил Хърсев предложи ДДС за чужденци да е нула процента, а за българите да е 20%.
„Цените по заведенията са се увеличили, но не с темпа на инфлацията и на разходите – заплати, осигуровки, доставни цени”, заяви Коларов. Той акцентира, че е важно какви пари влизат в националния бюджет от даден бранш, а не конкретен данък.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.