Бургаският залив ври от паламуд от няколко дни, похвалиха се рибари.
В Несебър лодките се завръщали с по 1500-2000 парчета наведнъж, сподели Георги Пейчев – собственик на рибопреработвателно предприятие и кораб в Царево.
На юг все още е слаб уловът и има единични случаи на хванати по 200-300 риби, продължи той. “Все още сме в очакване, защото паламудът е на север и се храни. След месец вече ще е тук”, каза рибарят.
За миграцията на паламуда има специфична терминология. Когато е на север, се нарича “деври” (от гръцки, което означава север), а когато рибата е “пътна”, тя се движи на юг, обясни Пейчев.
В момента паламудът е с тегло 700-750 грама, а след месец ще е най-малко килограм.
Времето от края на октомври до началото на декември рибарите наричат “паламудена треска” и според тях тя не може да се сравни с нищо друго. Често тя продължава и след Никулден и стига до Нова година.
“В момента водата е все още топла и пасажите от цаца са на 60-70 метра дълбочина. Тъй като паламудът се изхранва с цацата, и той е там.
Пасажите са навърте, на около 2-3 мили от брега”, обясни началникът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Джемил Кадиш.
Според него най-много паламуд в момента има под Созопол и край Варвара, но не се ловят тонове. Уловът тепърва предстои и рибарите ще бъдат доволни, смята Кадиш.
Това, че тази есен ще има богат улов на паламуд, прогнозираха още в началото на септември стари рибари от Поморие. Още тогава морето гъмжеше от циганка (така наричат дребните екземпляри до 500 грама).
Паламуд се лови навътре в морето, а това е и най-лакомата риба. Тя се движи на пасажи и следва прехраната си – дребния сафрид и цацата.
Мястото, където се хвърлят мрежите, се разпознава по тапите, които като шамандури стоят над повърхността. Всяка риба има сезон, през който се лови, обясниха рибари.
През пролетта тръгват попчетата, след това е сафридът, който засега е дребен и се нарича граца. През октомври е уловът на едър сафрид и паламуд.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.