Във варненския екарисаж започна унищожаването на 70-те тона ирландско свинско месо, предаде БНТ.
То беше задържано през декември миналата година по заповед на ветеринарните служби на Европейския съюз, заради това, че съдържа диоксин.
Освен България от месото са внесли още единайсет държави от Eвросъюза и девет извън еврозоната.
Според българските ветеринари у нас цялото внесено количество е иззето и ще бъде унищожено.
Първите 20 тона свинско месо пристигнаха под наблюдението на ветеринарни специалисти и на Икономическата полиция.
Месото е от района на Хасково, Пловдив и Стара Загора.
Преработката на месото в екарисажа във Варна ще стане под налягане и при температура от 133 градуса.
Окончателното унищожаване на ирландското месо ще е при много по-висока температура в пещите на циментовия завод.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.