Когато цената на килограм хляб е по-ниска от цената на килограм брашно, би трябвало потребителят да си зададе въпроса как е направен този хляб, коментира новият председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.
„Искаме да премахнем клишето от масовите диети, че хлябът е вредна храна, той носи множество жизненоважни за организма вещества“, добави тя.
По думите й качеството на българския хляб е общо взето добро.
Тя обясни, че цената на насъщния се определя от средствата за суровини, енергия и разходите за заплати, като цената не е еднаква в отделните региони.
„Неимоверно ниските цени на хляба обикновено са индикатор за лошо качество“, категорична е Кукушева.
Тя подчерта, че хлебопроизводството засега остава извън европейските субсидии и че критериите за кандидатстване по оперативните програми трябва да се променят, за да могат и хлебопроизводителите да се възползват от европейските средства.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.