Традиция е на Гергьовден да се коли агне. Поради тази причина е завишено търсенето към животните, макар че пазарът бележи спад.
До 6 лева живо тегло достигна цената на агнетата в Старозагорско.
Росен Генов от село Ръжена отглежда агнета вече четвърта година. Казва, че те се търсят само по Великден и Гергьовден.
Въпреки това обаче тази година пазарът е много слаб. Росен е категоричен, че заради кризата хората търсят по-малки агнета, но хубаво е да се взима "вакло агне", както казва той.
Мъжът се чувства и малко тъжен, когато купуват агънце от него, тъй като то го е дарявало с много любов.
Приготвянето на гергьовското агне е вид курбан в чест на свети Георги. Да има агнешко месо на трапезата, е традиция от древни времена.
"Освен агнешко, около нея трябва да има и добри приятели, за да е по-хубав празникът", казва още Росен.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.