Нелегален цех за преработка на месо е разкрит в град Рила.
Предприятието продължавало да работи, въпреки че още през 2006 г. на собственика е издадено разпореждане за спиране на цялата дейност, съобщиха от пресслужбата на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
Проверката беше извършена от инспектори от дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” към НВМС със съдействието на служители на “Криминална полиция” към МВР-Кюстендил.
По време на внезапната проверка в цеха инспекторите намерили оборудване за преработка на месо, опаковки, етикети на фирмата, добавки и подправки за месни продукти.
В хладилна камера се съхранявали около 60 кг сурово месо, предназначено за преработка, и около 20 кг приготвена в предприятието кайма.
Месото и каймата нямат документи за произход.
В търговската мрежа на град Рила не са открити продукти с етикети на предприятието.
Въпреки обяснението на собственика, че оборудването е старо, а месните продукти са за собствена консумация, той е санкциониран, тъй като няма право да извършва никаква преработвателна дейност в обекта.
Откритите суровина и преработен продукт са поставени под възбрана и ще бъдат изпратени за унищожаване в екарисаж.
На собственика на фирмата е съставен акт за административно нарушение за извършване на дейност без регистрация по Закона за храните, като санкцията може да достигне до 6000 лв.
Заради същото нарушение той е санкциониран от ветеринарните инспектори и през април т.г.
За случая е уведомена прокуратурата.
"Акцията по разкриване на нелегални цехове за преработка на месни продукти ще продължава. Целта е максимално да бъдат защитени потребителите и да има условия за безопасност на храните", каза в изявление до медиите министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
"Незаконните цехове създават предпоставка да не знаем какво консумираме.
Те работят в сивата икономика и няма ясен и проследяем произход на продукцията, с което се застрашава здравето на хората.
Освен това нелегалните цехове не плащат данъци и създават нелоялна конкуренция на коректните фирми".
Министър Найденов предупреждава потребителите да купуват месни продукти с ясно обозначен производител, съставки, срок на годност и дали са контролирани от ДВСК", се казва още в изявлението.