Двайсетина американски туристи, отседнали в Банско, вероятно са получили хранително отравяне, съобщи д-р Лена Павлова, директор на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Благоевград, цитирана от БТА.
Чужденците са били отседнали в хотел "България", след като пристигнали на 26 май вечерта в Банско. На другия ден те закусвали и обядвали в хотела, а вечерята им е била в друго заведение - "Сапунджиевата къща". Първите оплаквания на един-двама от американците били в петък около 18 часа от болки в корема, тежест, повръщане, втрисане. Въпреки това, всички от групата отишли на вечеря, а към 23 часа повечето от тях вече имали подобни оплаквания.
Сутринта туристите потърсили помощ в Спешния център в Банско, оттам ги насочили за преглед към болницата в Разлог, където има специалист-инфекционист. Сформиран бил екип от РИОКОЗ-Благоевград. Специалистите от инспекцията са присъствали на прегледа на американците, които са били възрастни хора.
Групата е била от 23 души, от които 20 са били с оплаквания. Болните по думите на д-р Павлова са били в добро състояние. Шест човека от прегледаните били оставени в инфекциозното отделение в Разлог за рехидратираща терапия, каза
ръководителката на РИОКОЗ. Към 14-15 часа те били освободени, за да продължат заедно с останалите пътуването си към Пампорово.
От РИОКОЗ-Благоевград са предупредили колегите си в Смолян за случая, за да следят състоянието на чужденците. Екипът на РИОКОЗ е проверил кухнята на хотел "България", но драстични нарушения не са открити. Констатирано е, че не се е водил редовно дневник за входящите суровини.
Д-р Павлова каза, че санитарно-хигиенното състояние в обекта е добро, персоналът е бил със здравни книжки. Инспекторите са дали предписания за основно почистване и дезинфекция на кухнята. Взети са проби за изследвания на целия персонал, който е бил освободен до излизане на първите резултати.
Проверка е направена и на Сапунджиевата къща, където не са открити пропуски. Взети са за изследване проби от храни, от всички пациенти и от персонала. Първоначалните данни насочват към извода, че се касае за стафилококова интоксикация, за което говори и клиничната картина, каза д-р Павлова.
Възможно е според епидемиолозите да има здрав заразоносител в персонала на кухнята, който не подозира, че е болен. Възможно е и храната да не е била
съхранявана добре. Служители в хотела също са консумирали от храната, която е сервирана на американците, но от тях никой не се е оплакал.
Не е приятно това, което се случва, но все пак общото състояние на хората беше добро, не е силна интоксикацията и това също насочва, че е причинена от здрав заразоносител, каза д-р Павлова. На персонала са съставени два акта. Според специалистите от РИОКОЗ са доста чести подобни случаи, причинени от здрави заразоносители, които работят в кухни.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.