Туршии, приготвени по стогодишни рецепти, бяха разпродадени на търг в Регионалния исторически музей в Шумен.
Съхранената традиция и ръчното производство не дадоха допълнителна стойност на бурканите и те бяха купени на цени, по-ниски, отколкото в магазините.
Трилитров буркан с туршия, чиято рецепта се пази от сто години, беше купен за 10 лева.
Лютеници и сладкà потеглиха към празничните трапези на шуменци на цени от 1,50 до 2 лева. Директорът на музея направи една от най-големите покупки – люти чушки за 5 лева.
Липсата на подходящи напитки около класическите мезета породи недоволство сред присъстващите мъже.
Нетрадиционните изяви на музея няма да спрат с този търг. През пролетта ще има наддаване за ястия, приготвени от коприва, лапад и спанак.