Германски учени са разработили опаковка за хранителни продукти, която предупреждава потребителите, когато опакованата риба или месо започва да се разваля, съобщи ЮПИ.
Сензорен слой, който е създаден в института Фраунхофер и е част от опаковката, може да промени цвета си, за да предупреди купувачите, че хранителният продукт е развален.
Слоят е вкаран във вътрешността на опаковката, където реагира на биогенни амини - молекули, които се произвеждат, когато хранителни продукти, по-специално рибата и месото се развалят.
Ако са отделени биогенни амини, това се отчита от цветови индикатор върху сензорния слой и цветът му се променя - от жълт става син, посочва БТА.
"След като концентрацията на биогенни амини е достигнала определено ниво, цветът се променя и предупреждава потребителя. За разлика от срока за годност, промяната на цвета на сензорния слой не е свързана с преценка, а с контрола върху хранителния продукт", заяви Ана Хецингер от института.