Вино за ценители и баровци ще отлежава на 1000 м дълбочина на дъното на Атлантическия океан.
Постоянната ниска температура на водата, липсата на кислород и светлина ще способстват за бавното узряване и за по-продължителното запазване на интензивността на вкуса алкохола.
Това обещава авторът на уникалния замисъл - френският бизнесмен Франк Лебейри, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Той е собственик на винарната „Шато дю Куро“ в Бордо.
Предвидено е проектът да стартира догодина.
Ценители на вината ще могат да наемат специални стоманени контейнери, за да съхраняват в тях колекциите си. Очаква се стойността на наема да е 17 евро на бутилка.
Контейнерите ще издържат на налягане до 1 тона на кубически метър и ще бъдат закрепвани на морското дъно.
Всеки от тях ще е с видеокамера и проследяващо устройство. Максималният срок за ползване на тези услуги ще е 10 години.
На всеки 2 г. бутилките ще се вадят на повърхността, за да може собственикът им да дегустира съдържанието и да реши дали да продължи да ги държи на дъното на Атлантическия океан или не.
Самият бизнесмен вече е изпитал тази технология със собствено вино. През последните 5 години така на 5-метрова дълбочина са били съхранявани около 10 000 бутилки от неговото "Шато дю Куро".
Сега Лебейри и един от инженерите на компанията правят изпитания на дълбочина от 250 м. На този етап те са се оказали много успешни.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.