Колкото повече шоколад консумира една страна на човек от населението, толкова повече Нобелови лауреати има. Тази необичайна закономерност е забелязал американският учен Франц Месерли, работещ в една от нюйоркските болници, предаде Ройтерс.
"Мисълта за това изследване ми хрумна, докато бях в хотел в Катманду и се чудех как да си запълвам времето. Откривайки тази закономерност, не можах да повярвам на очите си", пише Месерли в "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин". Той е установил, че списъкът с 23 страни с най-голямо потребление на шоколад - разбира се черен, съвпада почти напълно със списъка на страните, откъдето произхождат повечето носители на Нобелови награди.
На първо място естествено е Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Всеки швейцарец изяжда годишно по 120 блокчета шоколад със средно тегло 85 гр, отбелязва ученият.
Той добавя, че САЩ са някъде в средата на списъка и трябва да изяждат по 125 хиляди тона повече шоколад годишно, за да увеличат броя на Нобеловите си лауреати.
Месерли посочва, че самият той яде шоколад всеки ден, но избягва сладките видове.
Това не е първото откритие за нелогични съвпадения, посочва Ройтерс. Преди това учени установиха връзка между броя на щъркелите и равнището на раждаемост или между самоубийствата при мъжете и броя на луничките.
Американският физик Ерик Корнел, който е Нобелов лауреат по физика за 2001 г., все пак припомни, че количеството на консумирания шоколад зависи от богатството на една страна и че от богатството зависят и високите научни разработки и постижения.
Заради високото съдържание на антиоксидантите флавоноиди, каквито има в какаото и във виното, се смята, че шоколадът е полезен за здравето, като оказва положително въздействие върху работата на мозъка и сърцето и помага дори за сваляне на излишни килограми, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.